אחרי שהתפעלתם מתעלות המים של ונציה ונהניתם מנוף האגמים של קומו, מאג׳ורה וגארדה – בולוניה ומודנה מציעות לכם שילוב מנצח של איטליה הקלאסית עם זו המודרנית, לצד מכוניות יוקרה ואוכל איטלקי משובח מטובל בחומץ בלסמי שכמותו לא טעמתם.
במחוז אמיליה-רומאניה שבצפון איטליה (דרומית למחוז לומברדיה המוכר) שוכנת בירת המחוז, בולוניה, ובמרחק של כ-45 דקות נסיעה מערבה משם – העיירה מודנה. שתי נקודות עצירה שכדאי לשלב בזמן הטיול שלכם בצפון המדינה, והנה למה:
בולוניה, המכונה לעתים קרובות "לה דוטה" (המלומדת), היא עיר מלאת היסטוריה ופאר. המרכז ההיסטורי שלה מתגאה באוסף מדהים של מגדלים מימי הביניים, בהם, Torre degli Asinelli והמגדל Torre della Garisenda, שמציעים נוף פנורמי של העיר. בבולוניה נמצאת גם אחת האוניברסיטאות העתיקות בעולם, אוניברסיטת בולוניה, שנבנתה במאה ה-11. באותו אזור מומלץ לחקור את רובע האוניברסיטה ההיסטורי ולהתפעל מהארכיטקטורה היפה.
עוד מקום שכדאי לבקר בו הוא הכיכר המרכזית Piazza Magiora, המהווה מקום מפגש למאות אנשים. כמעט כל ערב יש בה אירוע תרבותי – יזום או ספונטאני. ליד ה-piazza יש מזרקה יפה, Fontana di Neptun, אמנם פשוטה יחסית למזרקות האיטלקיות, אך בהחלט רומנטית. עוד בכיכר – כנסיית San Petronio המהממת. מדובר בכנסייה גדולה ומרשימה, במיוחד כשהיא פתוחה בשעות הלילה (בדרך כלל בסופי שבוע בלבד). בנוסף, יש כאן עוד פיאצה חשובה ויפה, Piazza Santo Stefano, כאשר הרחוב שמוביל אליה מלא בבניינים עתיקים ואדומים (בהחלט לא מראה שגרתי).
בדרך מערבה למודנה (שעליה מיד נרחיב) מומלץ לעצור במוזיאון הפרארי שבעיירה מרנאלו – יעד חובה לחובבי רכבים ומעריצי המותג האייקוני פרארי (והאמת – לא רק). מוזיאון זה מציע מסע שובה לב דרך ההיסטוריה והמורשת של פרארי, ומציג אוסף יוצא דופן של מכוניות ספורט מעוצבות בקפידה ומכונות מרוץ פורמולה 1. המבקרים יכולים לשקוע לתוך העולם של פרארי, ולראות כיצד החל רכב הספורט בבית מלאכה קטן עד שהפך לסמל עולמי של מהירות, יוקרה וחדשנות. במקום תערוכות אינטראקטיביות, תצוגות מולטימדיה וסימולטור פורמולה 1 מלהיב המספקים חוויה מרתקת שגורמת לאורחים להרגיש את התשוקה וההתרגשות שהיא חברת פרארי. כתובת: Via Paolo Ferrari, 85, 41121 Modena MO.
משם כדאי להמשיך למודנה, עיר קטנה ועתיקה, המוכרת – בין השאר – בזכות החומץ הבלסמי שלה. נכון, גם פה אפשר לטייל בין מבנים עתיקים ומרשימים, דוגמת הקתדרלה הגדולה Ducal Palace, ששימש כארמון המפואר של המשפחה השלטת של העיר (היום משמש אקדמיה צבאית), וללכת לאורך הסמטאות והרחובות של מרכז העיר העתיקה והשוק המקורה. אבל לא בשביל אלה כדאי להגיע למודנה, במיוחד אם כבר הייתם בבולוניה. הביקור במודנה מאד שווה את הנסיעה, כי זה ה-מ-ק-ו-ם ללמוד על ייצור החומץ הבלסמי המפורסם על ידי ביקור בחוות ייצור הבלסמי. פה תכירו את חומץ הבלסמי האמיתי.
אם אתם אוהבים אוכל איטלקי (ואין הרבה אנשים שלא) בטח נחשפתם לחומץ הבלסמי, אותו נוזל המרוכז חמוץ מתקתק ומדהים שעושה "טוויסט" להמון מנות. קודם כל צריך לומר: אם חשבתם שאתם יודעים מה זה חומץ בלסמי מכיוון שאתם רגילים לקנות אותו בסופרמרקטים בישראל – תחשבו שוב, כי זה ממש לא הדבר האמיתי! החומץ הבלסמי שאנחנו קונים מכיל סוכרים ותוספות, יושן חודש חודשיים במכלי מתכת ונמכר לכם במחיר השווה לכל נפש. אבל לאחר שתבקרו במודנה ותטעמו את החומץ בלסמי האמיתי המיוצר רק כאן, תבינו את ההבדל. לדוגמא: Aceto Balsamico מתוצרת מודנה הוא נוזל כהה וסמיך המיוצר מזן ענבים מיוחד הגדל רק במחוז אמיליה-רומאניה. בלסמי זה מתיישן ומתרכז בתהליך ארוך שלוקח עד 25 שנים! התהליך מתחיל בבישול היין וצמצומו ואז הוא מועבר לחבית הגדולה מבין סידרה של 6 חביות בגדלים שונים מעץ מיושן (לא בדיוק התהליך שעבר על החומץ שקניתם לאחרונה בסופר, אני מניח). התוצרת הסופית נמזגת ונמכרת בבקבוקים מזכוכית מיוחדים וממותגים על פי מספר השנים שהבלסמי התיישן, כאשר המחירים נעים בין 40 יורו (12 שנה) ל-80 יורו (25 שנה).
בהקשר זה, מומלץ להגיע לאחת מחוות ייצור הבלסמי, כמו VILLA SAN DONNINO שנמצאת בכניסה למודנה מכיוון האוטוסטרדה. מדובר בחווה לייצור בלסמי שנוסדה באמצע המאה הקודמת, ומציעה סיור מאורגן שכולל סיור מרתק להכרה והסבר על כל התהליכים , טעימת 5 סוגי בלסמי בדרגות יישון שונות ועל סוגי מוצרים שונים (אפילו על גבי גלידה!). בסוף הסיור ניתן לרכוש בקבוקי בלסמי מקורי בחנות החווה שלהם – לא הכי זול אבל טעים בטירוף! כמובן שגם מומלץ להזמין את החומץ בכל מסעדה באזור שבה תבחרו לשבת. לא תתחרטו!
מקומות שכדאי להגיע כדי לטעום את הבלסמי של מודנה – אצטה סרני או אצטה פרלטרניירי
והכי כייף לטייל שם זה עם רכב שכור של Ferari